Seat Ibiza 2009; Dashboard gaat niet uit, ook niet met de sleutel eruit!

Posted by

Seat Ibiza 2009.

Klacht: dashboard blijft altijd aan, ook met de sleutel eruit. De motor slaat wel af en voor de rest werkt alles gewoon, geen foutcodes die mij op weg konden helpen.

Bij de Seat bleef het dashboard altijd aan. Meerdere onderdelen waren al uitgewisseld/vervangen, zoals; bcm, dashboard, zekeringkast.

Eerst even info en schema’s opgezocht uiteraard en daarna aan de slag.

Na de zekeringen met een testlicht te hebben gechecked (met contact AAN, dit was een foutje bleek later), het contactalot bloot gelegd en daar begonnen met meten.

Op de draden die geschakeld moesten zijn was alles in orde. Op het schema eens goed gekeken waar de geschakelde plussen vanaf het contactslot heen gingen.
Over zekering 6 in de zekering kast loopt er een geschakelde plus vanaf het contactslot naar het dashboard. Dus op naar de zekeringkast.

Testlicht op de zekering met contact UIT en wat bleek; 1 kant had spanning en de andere niet! Met contact aan hadden ze beide spanning!
De zekering was dus WEL stuk en ik had mijn probleem ook gelijk gevonden; sluiting naar de plus.
Testen met het testlicht met contact aan, bracht me in dit geval bijna in de problemen.

Dus het dashboard loshalen. Eerst het beschermkapje van de stekker gehaald, zodat ik daar goed kon meten: dat was niet meer nodig.

De geschakelde plus was kortgesloten naar de vaste plus in de stekker.

Pinnen verwijderd, de stekker schoongemaakt en nieuwe pinnen gezet. Alles werkt weer zoals het hoort 🙂.

P.s de ABS lampjes komen vermoedelijk doordat het dashboard is gewisseld (origineel hebben ze weer terug geplaatst). De ABS module is zijn codering kwijt. Helaas was er geen volledige scan gemaakt met vagcom voor het uitwisselen, dus voor de codering moet de dealer worden ingeschakeld.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *